W sytuacji pszenicy świetnie spisują się te z rodziny oleistych oraz strączkowych.

Inne

Pszenica jest jednym z najbardziej znanych zbóż i wyłącznie na terenie Europy uprawa tego gatunku wynosi aż 47%. Potrzebuje najlepszej jakości gleby. Duże ma także wybór stosownego przedplonu, a zatem rośliny, która obrasta pole przed posadzeniem na nim tak zwanej następczej rośliny. W przypadku pszenicy świetnie sprawdzają się te pszenice z rodziny strączkowatych i oleistych. Materiał siewny należy uprzednio znakomicie przygotować, m.in. zabezpieczyć przed potencjalną łamliwością źdźbła później.

W jaki sposób siać nasiona? Pierwsza zasada mówi, aby plony nie zostały później za gęsto rozmieszczone. Nasiona będące w glebie za siebie „walczą” o wodę i pozostałe składniki odżywcze (co jest ciężkie np. w w czasie suszy). Poza tym za ciasne rozłożenie materiału siewnego przyczynia się do powstania chorób oraz znacznie ogranicza równomierne dojście światła do zasianego zboża. Jeżeli termin wysiewu zbóż z pewnych względów się trochę opóźnił, ilość nasion musimy troszeczkę zwiększyć (mniej więcej 10-20% więcej aniżeli wykazuje norma wysiewu w zaplanowanym terminie). Siew zbóż z reguły powinien odbywać się na głębokości od 2 do czterech cm. Odległość pomiędzy rzędami musi zaś mieć od ośmiu do piętnastu cm.

Pszenica jest rośliną bardzo wymagającą i mimo to uprawa pszenicy na nasiona nie należy do skomplikowanych, to w ostatnich latach posiada na nią wpływ dużo czynników, a przede wszystkim: szybkie i gwałtowne zmiany pogodowe i duże amplitudy temperatur, których kiedyś nie zdołało się doświadczać w aż tak dużym stopniu

Więcej na: odmiany jęczmienia jarego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *